Co może dać naszemu organizmowi zatem grejpfrut?
Przede wszystkim jest on bardzo wartościowym źródłem wielu witamin, a zwłaszcza witaminy C. A o znaczeniu tego mikroelementu chyba nikogo nie trzeba przekonywać – przecież to on ma ogromny wpływ na naszą odporność. Podobno grejpfrut dostarcza nawet więcej witaminy C niż wynosi zalecane dzienne spożycie, warto więc zajadać się tym owocem zwłaszcza w trakcie jesieni i zimy, gdy nasza odporność spada. Podobno najlepiej zjadać te czerwone i różowe odmiany, są one najbardziej wartościowe dla naszego organizmu.
Jednak to nie wszystkie cenne właściwości grejpfruta. Podobno grejpfruty mają na przykład wyjątkowo dobry wpływ na serce, redukują poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób krążenia. Powinny je jeść więc osoby z nadwagą i ryzykiem zawału, gdyż właściwości grejpfruta pozytywnie wpłyną na ich organizm. Podobno wspomagają też odchudzanie, wpływają oczyszczająco na organizm.
W jakiej postaci jednak najlepiej jeść grejpfruty?
Niestety niewiele osób lubi ich naturalny smak. Dlatego warto poekserymentować i na przykład spróbować pić osłodzony sok z grejpfruta. Pamiętajmy jednak, by samodzielnie go wycisnąć. Niestety napoje kupowane w sklepach niewiele mają wspólnego z naturalnym sokiem, bywa, że więcej jest w nich konserwantów niż witamin. Można pomyśleć również o zrobieniu sałatki owocowej z dodatkiem grejpfruta. W Internecie znajdziemy tak dużo pomysłów na urozmaicone spożycie tego owocu, że z pewnością każdy z nas wybierze coś dla siebie. Nie wymigujmy się, zacznijmy zdrowe odżywianie już dziś. Zacznijmy już dziś jeść grejpfruty, zachęćmy też naszą rodzinę, dzieci, a z pewnością nie będziemy żałować.